Recepty 

Niekoľko receptov pozbieraných odkial sa dalo :

Sicílsky predkrm zo slimákov

1 kg uvarených slimákov bez vnútorností, 5 lyžíc olivového oleja, 1 strúčik cesnaku, 1 veľká cibuľa, rozmarín, 1 malý paradajkový pretlak, pol litra horúcej vody, soľ, čierne korenie, 1 polievková lyžica nasekanej petržlenovej vňate.

Na oleji opražíme cesnak a cibuľu, pridáme rozmarín, paradajkový pretlak a povaríme za stáleho miešania 6-7 minút. Potom podlejeme vodou, uvedieme do varu a pridáme posekané uvarené slimačie mäso. Po 15 minútach, počas ktorých zmes občas pomiešame, pridáme petržlenovú vňať, soľ a čierne korenie podľa chuti. Prikryté dusíme ešte asi pol hodiny na miernom plameni. Podľa originálneho receptu sa jedlo podáva bez príloh, ale my k nemu môžeme servírovať biele pečivo.

Slimáky od Jang-c´ťiang (čiže Slimáky od Žltej rieky)

1 kg uvareného slimačieho mäsa, 3 väčšie póry alebo veľká cibuľa, 5 strúčikov cesnaku, sójová omáčka podľa chuti, 1/3 mokka lyžičky ďumbiera (zázvor), 1-2 dcl sladkého vína (červeného či bieleho), soľ podľa chuti (vzhľadom k slanej sójovej omáčke), Maizena, olej.

Posekané uvarené slimačie mäso dobre premiešame so soľou, zázvorom, sójovou omáčkou, rozotreným cesnakom a vínom a necháme cez noc marinovať v chladničke. Na druhý deň speníme na oleji pokrájený pór alebo cibuľu, pridáme zmes z chladničky. Ak je treba, podlejeme vodou a za občasného miešania dusíme približne pol hodiny. Nakoniec zahustíme Maizenou, ktorú sme predtým rozriedili v studenej vode. Podávame s originálnymi čínskymi cestovinami alebo s ryžou.

Slimáky "Monte Carlo"

1 kg vareného slimačieho mäsa, petržlenová vňať, bešamelová omáčka: asi lyžica masla, 25 g hladkej múky, 2,5 dl mlieka, čierne korenie, soľ, žĺtok.

Na masle opražíme hladkú múku a za stáleho miešania podlejeme mliekom. Osolíme, jemne okoreníme čiernym korením a privedieme do varu. Varíme ešte asi 15 minút. Omáčku stále miešame, aby sa nevytvorili hrudky. Na zjemnenie už do hotovej opatrne vmiešame žĺtok. Slimačie mäso nadrobno posekáme. Misu z varného skla vytrieme maslom a vysypeme strúhankou. Vložíme slimáky a zalejeme bešamelovou omáčkou. Vrch posypeme posekanou petržlenovou vňaťou. Podávame s domácimi syrovými rožtekmi.

Lyonské ulity

1 kg uvarenej slimačiny, 140 g masla, sardelová pasta (množstvo podľa chuti).

Slimačinu posekáme, premiešame so sardelovým maslom (maslo vymiešané so sardelovou pastou) a zmesou plníme ulitky. Poukladáme na plech a v horúcej rúre krátko zapečieme. Ako prílohu podávame hrianky a jemný zeleninový šalát.

Slimáky na rímsky spôsob

60 ks uvarených slimačích nôh, 1/2 šálky olivového oleja, 1 polievková lyžica popučeného cesnaku, 5 ks sardelových filiet, 1 polievková lyžica posekanej petržlenovej vňate, 600 g pyré z čerstvých rajčín, asi čajová lyžička soli, 3/4 čajovej lyžičky čerstvo pomletého čierneho korenia, 1 šálka bieleho vína, osminky citróna a toasty podľa potreby

V rajnici zohrejeme olej a popražíme cesnak, sardely a petržlenovú vňať. Prilejeme rajčinové pyré, osolíme okoreníme, prikryjeme a dusíme na miernom ohni ešte asi 10 minút. Nakoniec pridáme slimačinu, zalejeme bielym vínom a troškou vody, pomiešame a dusíme ešte asi 20 minút. Podávame na horúcich tanieroch, ozdobené citrónom a petržlenovou vňaťou. Horúce toasty servírujeme oddelene.

Slimáky na parmský spôsob

25 ks uvarených slimačích nôh, prázdne lastúry mušlí, 1 šálka bešamelovej omáčky, 1 čajová lyžička citrónovej šťavy, 4 polievkové lyžice strúhaného parmezánu, 1/2 šálky jemnej (preosiatej) strúhanky, 2 lyžice rozpusteného masla, 4 osminky citróna, petržlenová vňať

Slimačie nohy pokrájame na menšie kúsky a zmiešame s bešamelom. Zmes rozdelíme asi do štyroch dobre umytých lastúr mušlí, pokvapkáme citrónom, najskôr posypeme strúhaným parmezánom, potom strúhankou, pokvapkáme maslom a zapekáme vo vopred rozhorúčenej rúre. Ozdobíme citrónom a čerstvou petržlenovou vňaťou.

Slimáky a la Minimalist

Na hrubo pokrájané slimačie nohy uvaríme v osolenej vode spolu s koreňovou zeleninou. Scedíme a podávame s bielym pečivom (bagetou), jednotlivé sústa prichucujeme chrenom alebo dijonskou horčicou.

 

  

Slimáky po burgundsky

Ak si chceme pripraviť slimáky ako hlavné jedlo pre 4 osoby, musíme si opatriť viac ako 40 slimákov. K nim pridáme 25 dkg tzv. slimačieho masielka, čo je zmes jemne nakrájaných šalotiek, strúčikov cesnaku, zelenej petržlenovej vňate, jemne mletého nového korenia. Toto všetko sa potom rozotrie s pravým kravským maslom, stonkou zeleru, 2 cibuľami, 1 mrkvou, soľou, čiernym korením, zväzkom tymiánu, petržlenovej vňate, bobkového listu, cesnaku a pohárom bieleho suchého vína.

Slimáky najprv posypeme 3 lyžicami soli a necháme ich v tomto soľnom kabátiku minimálne 2 hodiny. Potom ich niekoľkokrát prepláchneme studenou vodou, a tak ich zbavíme slizu. Pripravíme si väčšie množstvo vriacej vody a do nich slimáky vhodíme a necháme ich povariť aspoň 15 minút. Potom ich vyberieme a znovu prepláchneme studenou vodou. Vytiahneme ich z ulít, rozrežeme pozdĺžne a vyberieme im črevá. Pripravíme si silný vývar zo zeleniny a korenia, vložíme do neho slimáky a na miernom ohni ich varíme približne 3 hodiny. Potom ich necháme vo vývare vychladnúť. Slimáky potom vložíme do vymytých ulít a pridáme tam slimačie masielko a uložíme do chladničky na 24 hodín. Druhý deň vložíme pripravené slimáky do rúry zapiecť, podávame teplé.

Slimáky po narbonnesky
Pre 4 osoby si pripravíme približne 40 slimákov, ďalej pridáme ocot, soľ, čierne korenie, bobkový list, olivový olej, 3 – 4 strúčiky cesnaku, hustú majonézu.

Slimáky zavrieme do prázdnej miestnosti – najlepšie dláždenej, kde ich ponecháme o hlade niekoľko dní, aby sa dobre vyčistili. Potom ich vhodíme do vlažnej presolenej a silne okyslenej vody. Necháme ich v tejto tekutine niekoľko hodín máčať sa, pričom roztok niekoľkokrát obnovíme. Posledná voda bude už celkom studená. Tak zbavíme slimáky slizu. Potom ich vložíme do osolenej vody s čiernym korením a bobkovým listom a varíme ich dovtedy, kým sa neuvoľnia z ulity. Potom ich vyberieme z vody, rozrežeme a vyvrhneme vnútornosti. Do kastróla nalejeme olivový olej, vodu so soľou a čiernym korením, 3 – 4 strúčiky cesnaku a necháme všetko spoločne povariť. Potom pridáme slimáky a pod pokrievkou všetko spolu dusíme. Medzitým si pripravíme hustú majonézu z dvoch žĺtkov, pridáme do nej niekoľko uvarených a v mažiari roztlčených mandlí a dobre ju rozmiešame s troškou mlieka a vlažnej vody. Prípadne použijeme už majonézu hotovú. Majonézu vlejeme na slimáky a ešte ich na miernom ohni dusíme, podávame s francúzskou bagetou.

Plnené slimáky podľa Magdalény Dobromily Rettigovej
Uvar kopu (60) slimákov v slanej vode, potom ich vyber z ulít, odrež chvosty, umy ich v soli, očisti ich patrične a nechaj ich buď v rybacej, alebo ak je to v deň mäsitý, v hovädzej polievke ešte variť, aby lepšie zmäkli – ulity vymy v soli a nechaj ich vyschnúť.

Potom urob plnku: na kopu slimákov rozotri pol libry (26 dkg) masla a pol libry rozotrených a čisto premytých sardel, daj k tomu z polovice citróna nadrobno nakrájanú kôrku, trochu kvetu, asi 2 alebo 3 strúčiky so soľou dobre rozotreného cesnaku, trochu majoránky a strúhanej žemličky toľko, čo za dobré uznáš, aby patričná plnka bola. Potom daj do ulít zospodu vždy kúsok plnky a jedného slimáka a vyplň zase ulitu plnkou tak, že sú tak ako pôvodne doplnené. Potom na nich nalej tej polievky, čo sa v nej slimáky varili a podlej ich tým: nechaj ich asi štvrť hodiny v rúre trochu opiecť a daj ich na stôl. Taktiež sa môžu i na rošt alebo na taký, už na tento cieľ s jamkami zaopatrený, plech dať a na uhlíčku opiecť nechať; lepšie je ale, keď je trochu omáčky pod nimi.

Slimáky na spôsob karbonátok po česky podľa babičky
Moja babička bola prostá žena. Nikdy nebola vo Francúzsku ani v luxusnej pražskej reštaurácii, kde by sa podávali slimáky, aj tak však vedela pripraviť túto pochúťku. Pomáhala kedysi za 1. republiky v bufete na rohu Králodvorskej a Celetnej ulice a slimáky vedela pripraviť, pretože vtedy ich tam predávali rovnako ako chlebíčky.

Vždy zdôrazňovala, že ich musela najprv dať do pivnice vytráviť. Keď boli vytrávení, vhodila ich do vriacej vody a nechala ich variť dovtedy, kým sa nedali vybrať z ulít. Ulity poriadne vydrhla, slimákom vyvrhla vnútornosti. Slimačie mäso nakrájala ostrým nožom na čo najdrobnejšie kúsky, to zmiešala s nadrobno pokrájanou žemľou namočenou v hovädzom vývare, pridala podľa chuti jemne strúhanú cibuľu, strúčiky cesnaku rozotrené so soľou, majoránku a trochu čierneho korenia. Do zmesi zamiešala ešte žĺtky a sneh z bielkov, ak bola zmes príliš riedka, zahustila slimačie karbonátky strúhankou. Zmesou naplnila ulity, ktoré dala do rúry na panvicu vymastenú maslom zapiecť, hotové potom podávala s citrónom a s francúzskym chlebom.

Vyprážané slimáky

Potrebujeme : 25 varených slimákov, vajce, lyžica mlieka, 80 g hladkej múky, 100 g strúhanky, soľ, 150 g masti na vyprážanieUmyté slimáky uvaríme, poolíme, obalíme múkou, vajcom rozšľahaným s mliekom, strúhankou a vyprážame v horúcej masti.

Slimačí paprikáš

Potrebujeme : 25 varených slimákov, 60 g masti, 50 g cibule, 2 dl kyslej smotany, 20 g hladkej múky, soľ, citrónová šťava, červená paprika, čierne korenie

Nadrobno posekanú cibuľu zapeníme na masti, pridáme červenú papriku, umyté slimáky, podlejeme vodou a dusíme. Udusené zahustíme smotanou, v ktorej sme rozmiešali múku, a povaríme. Nakoniec podľa chuti okyslíme citrónovou šťavou a osolíme.

Slimáky na hubách

Potrebujeme : 25 slimákov, 60 gmasti, 200 g húb, 10 g hladkej múky, voda, soľ, cesnak, cibuľa, petržlenová vňať, rasca, mleté čierne korenie, mletá červená paprika

Živé slimáky očistíme kefkou v tečúcej vode. Potom ich dáme do vriacej vody na 15 minút, nato ich ocedíme a háčikom vyberieme telá z ulít. Dobre umyté slimáky dáme v čistej vode znova variť na 2-3 hodiny. Vkladáme ich do vriacej vody, do ktorej sme pridali rascu, mleté korenie, petržlenovú vňať, cesnak a cibuľu. Nadrobno posekanú cibuľu zapeníme na masti, pridáme červenú papriku, uvarené slimáky, okoreníme, podlejeme vodou a dusíme 15 minút. Potom pridáme pokrájané huby a spolu dusíme. Nakoniec zaprášime múkou a povaríme.

Slimáky na maremmanský spôsob

potrebujeme : 24 slimákov s ulitami, 4 paradajky, 1 chilli paprička, 1 cibuľa, 2 strúčiky cesnaku, 4 lyžice olivového oleja, šťava z 1 malého citróna, 100 ml strúhanky, zväzok mäty piepornej, mleté čierne korenie, soľ.

Slimáky necháme dobre odkvapkať a naplníme do ulít. Olej rozpálime na väčšej panvici. Pridáme nadrobno nasekanú cibuľu a opražíme do sklovita. Paradajky olúpeme, zbavíme jadierok a nakrájame na malé kocky. Cesnak rozotrieme so soľou, spolu s paradajkami a očistenou chilli papričkou pridáme k cibuli. Krátko opražíme. Mätu preberieme, umyjeme, nadrobno nasekáme a zamiešame do omáčky. Osolíme, okoreníme mletým čiernym korením a okyslíme citrónovou šťavou. Slimáky v ulitách polejeme omáčkou, posypeme strúhankou, zapečieme v rúre alebo na grile a ihneď podávame. 

Slimáky na červenom víne

Potrebujeme: 1 konzerva slimákov, 1 väčšia cibuľa, 2 strúčiky cesnaku, 1 pohár červeného vína, 1 feferónka, petržlenová vňať, tymián, 2 klinčeky, mleté čierne korenie, soľ

Slimáky opláchnite a nechajte odkvapkať. Cibuľu, cesnak a feferónku nadrobno pokrájajte a spolu so slimákmi vložte do hrnca. Dochuťte soľou, petržlenovou vňaťou a tymiánom. Zalejte červeným vínom a nechajte variť asi 10 min. Podávajte v menších mištičkách s bielym pečivom.